Sailors Ink logo

Old School tattoo

Old School tattoo refererer til de gamle vestlige og amerikanske tatoveringsstilarter. Stilarten stammer fra de amerikanske sømænd og soldaters rejser ud i verden, hvor de har stødt på og fået tatoveret de lokale symboler fra de kulturer, de besøgte. På denne måde kunne de pryde sig med souvenirs og mementoer, der skulle minde dem om deres udlandsophold.

Old School er Sailor’s Ink

Old School stilarten står Sailor’s Ink særligt nært, da vores studie tager sit navn fra denne stil. Den første tattoo-shop lå på Nyhavn 17 og hed Tattoo-Ole. Oles klientel var naturligvis sømændene, der sejlede ind i Nyhavn. Nyhavn var hovedkvarteret i hele Skandinavien for tatoveringer – specielt Old School tatoveringer.

Den mest velkendte dansker, som var fyldt med Old School tatoveringer fra Tattoo-Ole, var Kong Frederik IX. Kong Frederik IX er desuden grunden til, at det stadig den dag i dag er ulovligt at tatovere på hænder, hals og ansigt.

Grunden til dette var, at kongen levede som sømand og i den tid fik mange tatoveringer. Regeringen håbede, at deres forbud mod at tatovere på hals, hænder og hoved ville gøre, at Kongen ikke fik nogen synlige tatoveringer. Det har derfor været ulovligt siden 1966. Vores navn er på denne måde et vip med hatten til Danmarks del i tattoo-historien og en hæder til en konge af folket.

Stilelementer i Old School Tattoo

Old school-stilen er defineret af en tyk outline og en begrænset farvepalette. De primære farver i old school tatovering er sort, rød, gul og grøn. I de senere perioder blev lilla også inkorporeret i paletten. Af samme grund er en typisk moderne old school tatovering begrænset til de første fire farver, mens sidstnævnte til tider også kan bruges, uden at gøre vold på stilarten.

Motiver i Old School Tattoo

Motiverne i Old School Tattoo er meget traditionsprægede. De fleste designs er dybt nedsunken i historie og flash-kortene har haft stort indflydelse på dette.

Flash var den primære måde at sælge tatoveringer i tattoo studierne og er givetvis også årsag til, motiverne i Old School Tattoo går igen i højere grad end i andre stilarter.

Flash var designs, der var printet på papir og hængt op i vinduerne i tattoo studierne, hvorefter kunderne kunne få en tatovering magen til alle de andre, der havde købt selvsamme design.

I dag er flash heldigvis trådt i baggrunden for artistisk kreativitet.

Hvad betyder de forskellige designs i old school?

Grundet den lange historie i Old School tattoo og flashkortene især, har motiverne oftest klart definerede betydninger. Nedenfor har vi lavet en liste over nogle af de mest populære motiver inden for Old School og deres respektive betydninger:

Anker-tatoveringen

Ankeret er et traditionelt motiv i Old School Tattoo, for det var det mest sikre objekt i en sømands liv, hvilket blev symbolet for stabilitet. Ankertatoveringer er en sand klassiker.

Hjerte-tatoveringen

En tatovering af et hjerte er også blandt de helt store klassikere inden for tatovering og i særdeleshed Old School tatovering. Disse hjerter havde oftest en banner med ”mor” eller en kærestes navn.

Disse symboliserer naturligvis kærlighed.

Skibe

En tatovering af et skib er endnu et go-to motiv i Old School. Skibet var mildest talt central i sømandens liv. Skibet var hjemmet væk fra hjemmet og tilvejebragte eventyret – rejsen mod verdens ende.

Skibene symboliserer eventyr. Skibet er en eventyrers tatovering, men det symboliserer samtidigt at være på vej hjem.

Kranier og dødningehoved-tattoo

Disse motiver var populære bland krigere og diverse mænd med farlige hverv – ofte folket, som kom tættest på døden i deres dagligdag og måtte gøre sig bekendte med begrebet. Kranier og dødningehoveder kom dermed til blive symbol for en dødbringende livsstil.

Stjerne-tatovering

Stjerner har altid været et populært motiv og denne har naturligvis en betydning inden for Old School Tattoo også.

Her er der specifikt tale om den nautiske stjerne, der er solid på halvdelen af hver ’arm’.

Stjernerne hjalp sømand til at finde vej om natten og især Nordstjernen har været et centralt element i navigation siden tidernes morgen. Af denne grund blev stjernen symbol for at være på rette kurs

Pin-up tattoo

Pin-up-motivet er bland de mest populære Old School motiver og dette er til en grad, hvor de mere eller mindre er blevet til deres helt egen stilart. Pin-up har haft stor indflydelse på den amerikanske kultur og motiverne var uformelle, som et billede man ville hænge eller ’pin-up’ i et værksted. 

Fyrtårn

Fyrtårnet er også et klassisk motiv inden for Old School tatovering. Fyrtårnet symboliserer beskyttelse mod farer, om det var mod eksterne eller interne farer. På samme tid er fyrtårnet ligesom stjernen et tegn på at være på rette kurs. 

Lucky 13

Tallet 13 og andre motiver med ulykkeselementer er en særlig del af Old School Tattoo. Disse gav indtryk af, ejeren af tatoveringen var en sand vildmand eller –kvinde. Rebellerne tog symbolet for overtro og vendte det på hovedet, som spot og hån eller som overlagt mistro. Tallet 13 har lang og kompleks historie inden for old school tatovering og andre tilsvarende elementer inkluderer bl.a. den omvendte hestesko. Tallet 13 har dog efterhånden også fået en lang historie i moderne tatovering, da visse grupper bruger tallet som deres varemærke.

Old School dyretatoveringer

Dyretatoveringer i old school betyder grundlæggende, at man identificerer sig med nogle af dyrets karakteristika.

  • Løve: Løven er symbol for at være modig
  • Panther: Panteren symboliserer hårdhed, dygtighed og virilitet.
  • Haj: Hvis man har en haj-tatovering identificerer man sig med øverste led i fødekæden.
  • Slange: Slangen symboliserer i Old School potens og kraft. (Her er den typisk afbilledet som snoet og klar til at hugge)
  • Skildpadde: Når en sømand havde passeret ækvator, fik han retten til at få tatoveret en skildpadde.
  • Svaler: Svalen var symbol for, at man som sømand havde sejlet 5.000 sømil, men det havde også den sekundære betydning, hjemvendelse. Sømændende mente også, svalerne var guider for sjælene på deres rejse fra jorden til himmeriget.
  • Ørnen: Ørnen er nationalsymbol i USA. De symboliserer ære, snilde og intelligens.