Chicano & Paños

“Chicano” var oprindeligt et skældsord og en fornærmelse mod mexikansk fødte i USA i 60’erne. Det blev dog hurtigt en valgt identitet af Chicano bevægelsen, lidt alá Yakuza. Alt efter hvilken bande man var tilknyttet, ville man få en tatovering for noget man har gjort eller opnået. Det klassiske eksempel er det lille Pachuco-kors midt på tommelfingeren eller fingrene, som var et symbol på at banden kunne identificere sine medlemmerne og vise respekt og loyalitet.

Tatoveringerne blev i starten lavet med hånd og sy nål, og blev stukket dybt i huden med India Ink (en simpel sort blæk, som blev brugt til at skrive og tegne med. Tatoveringerne i sig selv er oftest: Religiøse afbildninger, engle, våben, citater/skrift eller portrætter. En anden form for Chicano-kunst er Paños. Paños blev oprindeligt opfundet som en form for fængsels-kunst i det sydvestlige USA. Det var originalt blyants-tegninger på lommetørklæder og sengetøj.

Det blev ofte brugt til at sende beskeder eller til at bede om tjenester mellem fangerne, men blev hurtigt også en form for kunst med katolske temaer, trossymboler eller billeder af politiske Chicano-bevægelser. Paños tog inspiration fra bl.a. Lettering og Chicano tatoveringer. Tiderne har ændret sig og nutildags er man ikke nødvendigvis tilknyttet en bande eller har siddet i fængsel fordi man render rundt med en af disse tatoveringer på sin krop.