Sailors Ink logo

Der er stor forskel på, hvorfor man vælger at lade sig tatovere. Nogle mener, et godt design er det eneste vigtige og denne holdning er god at have, hvis man vil dækkes i tatoveringer.

Men heldigvis er vi ikke alle ens.

I den anden grøft har vi de, der udelukkende vil have tatoveringer, hvis de har en særlig betydning.

Der er ikke noget rigtigt eller forkert i denne henseende. Der er din hud og dermed også dit valg.

Og når du har taget valget, kan vi hjælpe med realiseringen.

Hvordan vælger man en betydningsfuld tatovering?

Kriterierne for, hvad der er betydningsfuldt nok, er naturligvis lige så forskellige som mennesker.

Nogle har klare idéer om, hvad de skal have tatoveret på grund af visse ting, de har oplevet, mens andre gerne vil have en tatovering, der passer til, hvad de har oplevet, men endnu ikke har det rigtige design.

En tatovering med betydninger behøver ikke at være en svær beslutning, hvis man kan beslutte sig for, hvordan man skal symbolisere eller referere den pågældende betydning.

Vi har lavet denne side for at give dig noget inspiration til, hvordan du kan udforme eller udvælge dit design, så du kan få en tatovering med betydning.

Først og fremmest kan du overveje, hvordan betydningen skal udtrykke sig i din tatovering. For der er stor forskel, hvor umiddelbar betydningen står frem i din tatovering.

Betydning i en tatovering kan eksempelvis udtrykkes igennem:

Betydningsfuld motiver

Du kan vælge et motiv, der er betydningsfuldt for dig og som minder dig om en bestemt ting eller begivenhed. På denne måde er betydningen udledt af motivet og du undgår på denne måde at blive læst som en åben bog, når din tatovering er til skue.

Denne slags betydningsfuld motiver findes i et hav af udgaver, for der er ingen grænser for, hvilket motiver, der kunne have sat sig dybt i din bevidsthed.

Et eksempel fra det virkelige liv: Jeg kendte en mand, der var skrækslagen for fugle. Men havde alligevel en tatovering af en fugl – det viste sig, fuglen repræsenterede hans afdøde mor, der delte navn med fuglen. På denne måde kunne han mindes og ære sin mor, uden betydningen ville være åbenlys.

Betydningsfuld design

Visse designs er lavet til at tilvejebringe en betydning. Knæk Cancers logo er et rigtigt godt eksempel på, hvordan et design er lavet til at udtrykke støtte til en sag.

Når der differentieres mellem motiv og design, er det fordi et design ikke behøver at ligne noget specifikt. Det kan være abstrakt som en mandala, der i øvrigt er et ganske godt eksempel på, hvordan et design kan være fyldt med betydning og historie.

Et betydningsfuld design kan også være noget, du selv har fundet på.

Betydningsfuld tekst tattoo

Teksten er én af de klareste måder at udtrykke sig på, når det kommer til tatovering.

Og her kan du selv vælge, hvor klart din tekst skal stå. Om den skal være omgivet af blomster eller om det skal være skrevet med gotiske bogstaver mv.

Hvis du vil vide mere om tekst tattoo eller få inspiration til, hvordan du udtrykker dig med denne stilart, bør du se vores side om tattoo tekst.

Med denne stilart har du frie tøjler for at vælge et yndlingscitat, en bestemt dato eller årstal, der har betydning for dig eller noget helt andet.

Portræt tattoo

Der er meget forskel på, hvor langt ned ad armen et sleeve strækker sig. De overordnede kategorier er hhv. full, half, quarter og trekvart. Et quarter sleeve vil typisk kunne dækkes af en t-shirt, hvor en full sleeve tattoo kommer i en række forskellige længder.

Et half sleeve kan naturligvis dække enten overarmen eller underarmen og er god, hvis du ikke kan beslutte dig for et design, der skal dække hele armen. Et half sleeve kan også naturligvis kombineres med et andet half sleeve. På denne måde kan du sidenhen få skabt en helhed, eller endog et overlagt todelt sleeve.

Skal tatoveringen dække et større område er et trekvart sleeve skridtet videre. Denne type sleeve tatoveringer er hyppige i den japanske tradition, irezumi, da den har givet Yakuza bandemedlemmerne muligheden for at smøge ærmerne på deres skjorter lidt op, uden at afsløre deres tilknytninger. Det er også af samme årsag, de typisk har hals, kraveben og brystben fri for tatoveringer – så de kunne knappe deres skjorter op på en varm dag.

Der er givetvis ikke lige så meget på spil, når det kommer til, hvorvidt dine tatoveringer ser et glimt af dagens lys. Men det kunne være værd at tage med i overvejelserne, om dit full sleeve skal gå til dit håndled eller en smule længere tilbage, hvor det ikke vil være synligt, når du skal give hånd til en fremmed og dermed være en del af det førstehåndsindtryk du giver.

Et full sleeve kan naturligvis være lige så langt, som du har lyst. Om du vil have tatoveringen til at stoppe umiddelbart før håndleddet, på håndleddet eller længere nede ad hånden – bemærk dog i dette sidstnævnte tilfælde, at du muligvis skal have denne del af tatoveringen lavet andetsteds, da tatoveringsloven kapitel 3, §10 stk. 2. forbyder os at hjælpe dig.

Fiktion Tattoo

Der er også rig mulighed for at finde motiver til tatoveringer med betydning i fiktionens verden.

Tager man eksempelvis Alice i Eventyrland vil enhver given figur været et symbol på ét eller andet med dybere betydning – muligvis kun undtaget Alice selv. I dette tilfælde er mange glade for at forsøge at afkode figurernes betydning ud fra psykoanalyse, hvilket giver mening, da historien ligner en drøm.

Men de overser muligvis, Lewis Carroll var matematiker og historien i sin helhed afbilleder, hvordan meget små og meget store objekter opfører sig i matematikkens og fysikkens verden.

Cheshire kattens smil er et yndlingssymbol for mange. Men de færreste er klar over den mulige betydning, som Carroll kunne have givet den. Carroll var enormt glad for ordspil og gåder. Men denne gåde blev først løst små 150 år efter værket blev skrevet.

Kattens smil betyder for nogen – naturligvis – det matematiske begreb ”Catenary”, som er den form en kæde vil tage, hvis den hænger fra to punkter. En form, der tilfældigvis også ligner kattens smil.

Deathly Hallows, eller dødsregalierne, er et andet symbol fra fiktionens verden, der har meget stor betydning for mange.

For nogen betyder dødsregalierne de tre genstande, hhv. oldstaven, genopstandelsesstenen og usynlighedskappen. Mens for andre er betydningen af tatoveringen blot et nik til Harry Potter-universet, som de kan ære med et enkelt symbol. Men dette er langt fra alle de betydninger, et symbol som dette kan have. Din historie og dit forhold til symbolet er unik og dermed kan symbolet også have en tilsvarende unik betydning for dig.

Symbolik

Hvis du ikke ved, hvad du vil have tatoveret eller vigtigheden af motivet træder i baggrunden for vigtigheden af symbolikken, kan du gå på opdagelse i symbolikkens verden.

Alverdens kulturer har tilknyttet symbolik til et utal af forskellige ting. Eksempelvis vil du med sikkerhed kunne finde en blomst, der symboliserer noget vigtigt i dit liv.

Slangen er et rigtigt godt eksempel på et motiv, der illustrerer, hvor meget forskellig betydning kan lagres i et enkelt motiv.

Slange tattoo

I Old School Tattoo står slangen for potens og styrke. På samme tid er de i Old School typisk snoet og klar til at hugge. På den måde udtrykker de, at bæreren af tatoveringen ikke vil blive trådt på. Sømændene brugte slangen som en talisman til at afværge ondskab og uheld.

I Irezumi er slangen, eller Hebi, altid udstrakt. Her er den et tegn på held, men betyder også beskyttelse og visdom.

Særligt hvis man møder en japansk rottesnog eller en hvid slange i Japan, bliver man begunstiget med held. Rottesnogen især tog sig af rotter og mus og ville i den forbindelse beskytte høsten og i forlængelse af dette være en stærk allieret. Denne slange er tilmed stadig anset for at være et helligt væsen mange steder i Japan. Tilmed er der nogle japanere, der mener slangehud tiltrækker penge.

I japansk kultur har farven på slangen også meget stor betydning. En sort slange indikerer værdighed, visdom, og formalitet. En hvid slange betyder renhed og det hellige. Vand-gudinden Benzaiten brugte hvide slanger som budbringere. En rød slange repræsenterer styrke og en blå slange beskyttelse osv.

I kristen kontekst og i russisk mafia tattoo er slangen et billede på ondskab og fristelse. Slangen er forbundet med kundskabens træ i kristendommen. I den russiske mafia er den blandt anden tegn på stof-afhængighed, hvis den snor sig om halsen på bæreren. Er slangen derimod viklet om en kvinde, betyder den, at bæreren er fristet af eller overtalt til kriminalitet af en kvinde. Er dette samme design på ryggen er betydningen, at bæreren er passiv homoseksuel.

Lotusblomst tatovering

Lotusblomsten er endnu et motiv, som har rigtig mange betydninger.

Lotusblomsten er central for hinduismen, buddhismen og bliver tilmed repræsenteret i Homers Odysseen. Den betyder dog vidt forskellige ting afhængigt af, hvor den bliver repræsenteret.

Zhou Dunyi, en kinesisk filosof, udtrykker, det vil være naturligt at elske lotusblomsten, da den har sit ophav i mudderet, men selv er uplettet.

I buddhismen er den afbilledet med otte blade, hvilket symboliserer den ædle otte-foldige vej. Og i buddhismen repræsenterer den renhed i krop, tale og sind. Tilmed fik Buddhas første skidt lotusser til at vokse, hvor han trådte.

I både hinduistisk og buddhistisk kunst vil enhver guddom typisk være afbilledet på en trone af lotusblomst. På sanskrit er denne trone en padmasana, hvilket også er navnet på lotusposition, som man kender den fra yoga og meditation.

Russisk mafia tattoo

Du har måske se Eastern Promises og har set, at den russiske mafias tatoveringer er fyldt med betydning. Og heldigvis er mafiaens straffe for at fange dig med en ’ufortjent’ tatovering ikke længere lige så slemme, som de var engang. Desuden ville en mafioso med høj sandsynlighed tilmed forbarme sig over dig, da du ikke er en del af mafiaen – og ikke antyder at være det.

Stjerne-tatovering med otte spidser, kompasrosen

Denne stjerne har forskellige betydninger afhængigt af, hvor den er placeret. Eksempelvis kan den blive placeret på knæet, hvilket vil betyde, du aldrig har til hensigt at knæle for autoriteter. Et stjerne på hvert knæ indikerer rang a kaptajn, mens stjerner på skulderene betyder ”tyv” – medlem af mafiaen.

Tatoveringer af edderkopper

En edderkop, hvor hovedet peger opad eller mod personens hoved, betyder, man er aktivt medlem. Peger den derimod nedad, betyder den enten, at man er på vej ud af gangsterlivet eller har forladt den kriminelle karriere.

Kattetatoveringer

Katten er et traditionelt motiv, der illustrerer en tyv. Katten er typisk afbilledet med en hat, som hentyder til den gamle italienske folkehistorie ”Il gatto con gli stivali” eller Katten med støvlerne.

Kranie tattoo

En kranietatoveringer indikerer, man har begået mord. Mange kranietatoveringer blev lavet efter dødsstraffen for mord ophørte i Rusland i 1947.

Tatoveringer af autoritetsfigurer

Mange af de russiske tatoveringer betyder det modsatte af, hvad de afbilleder. Eksempelvis er et hagekors og medaljer hverken tegn på nazisme eller militærtjeneste. Derimod er de et billede på foragt over for autoriteter. Ironisk nok er tatoverede epauletter et billede på autoritet.

Portrætter af Lenin og Stalin på brystet har heller ikke været til ære, men derimod en beskyttelsestalisman, da man havde forestilling om, at medlemmer af partiet aldrig ville skyde mod disse motiver.

Klokketatoveringer

Klokker på fødderne betyder en lang fængselsdom, mens klokker på skuldrene betyder, man har stjålet fra kirken.

Der er naturligvis et utal af tatoveringer med betydninger inden for den russiske mafia. Ovenfor er kun et yderst begrænset uddrag. Tatoveringerne er overlagt kryptiske, da de er del af den kriminelle ’kode’.

 

Tatoveringer med Betydning hos Sailors Ink

 

Hos Sailors Ink tilbyder vi meningsfulde tatoveringer, der fortæller en personlig historie. Uanset om du ønsker en minde tatovering far, minde tattoo, eller en minde tatovering mormor, kan vi hjælpe med at skabe et design, der er unikt for dig.

Stjerne symboler er populære valg for dem, der søger et symbol på styrke eller ønsker at udforske stjerne betydning. Uanset om det er stjerner symbol, hjerte symboler eller andre personlige tegn, skaber vi tatoveringer, der har dyb betydning og ser fantastiske ud.

Besøg os hos Sailors Ink for at få en tatovering, der virkelig betyder noget.